AKO Informations Center

Waarom slangafsluiters van AKO?

Profiteer van de prestaties van de wereldmarktleider

Spoorwegen en treinen

Wereldwijd zijn treinen en spoorwegen één van de meest favoriete en meest gebruikte transportmiddelen. Of dat nu in het openbare personenvervoer is, in het internationale reizigersverkeer of in het goederenverkeer – het spoor is een belangrijk onderdeel van de verkeersinfrastructuur. Werkende afsluiters die in de meest uiteenlopende gebieden en voor de meest verschillende taken worden ingebouwd, spelen daarbij een belangrijke rol om een naadloos verloop van de betreffende toepassingen te garanderen.

Slangafsluiters van AKO worden op veel terreinen van het spoorwegverkeer ingezet

Afsluiters worden bij het spoor voor vele toepassingen ingezet. Deze kunnen het vullen van stortgoed in de betreffende wagons regelen en doseren en stoppen onder andere het transport van de meest uiteenlopende bedrijfsmiddelen (bijv. water, zand, enz.) of ondersteunen het losproces.

Het steeds groeiende aantal reizigers toont de belangrijke positie van het spoor aan. Als reizigers naar hun wensen wordt gevraagd en de vereisten voor een treinreis, krijgt men meestal als antwoord dat ze op betrouwbare en punctuele wijze de doelbestemming dienen te bereiken. Maar ook het comfort is een belangrijk punt voor een positieve herinnering aan een treinreis.

Aan het boordtoilet wordt hier beslist niet als eerste gedacht en vanuit de optiek van de reiziger wordt een werkend boordtoilet als niets bijzonders gezien – maar wanneer dit een keer uitvalt, is het stille plaatsje ineens wel belangrijk voor de reiziger. Een betrouwbare oplossing voor boordtoiletten – juist wat het door afsluiters gestuurde transport van spoel- en vuilwater betreft – is voor het spoor daardoor een belangrijk onderwerp.

Van vacuümtoiletten tot en met de tractiecontrole – slangafsluiters worden in treinen veelvuldig toegepast

Gedurende decennia werd de afvalverwijdering van fecaliën in boordtoiletten van treinen door middel van een valpijp opgelost, zodat het afval van de fecaliën tijdens de rit direct op de rails terechtkwam. Het verder toenemende milieubewustzijn en steeds snellere treinen, waarin dit soort afvalverwijdering technisch niet meer mogelijk is, heeft ertoe geleid dat in moderne boordtoiletten tegenwoordig gesloten systemen worden gebruikt, die de fecaliën en het spoelwater in de trein verzamelen.
Het afzuigen van vuilwater van het toilet wordt dan door middel van lage druk bereikt. Slangafsluiters van AKO Armaturen sturen deze aan en zijn verantwoordelijk voor het sluiten of vrijgeven van de afzuiging.

Een andere toepassing van slangafsluiters in spoorwegvoertuigen is het vullen van zogenoemde zandstrooiers. Het zand wordt voor het optimaliseren van het remproces van treinen gebruikt en om bijv. bij natte rails de tractie te verhogen. Daarbij wordt het geladen zand – waarvan het vulproces eerder door middel van slangafsluiters werd geregeld – met behulp van perslucht of een valpijp voor de betreffende wielen van de locomotief op de rail gestrooid. Daardoor wordt de wrijving tussen wiel en rail versterkt en wordt de remweg verkort of de tractiewerking verbeterend.

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie