AKO Informations Center

Waarom slangafsluiters van AKO?

Profiteer van de prestaties van de wereldmarktleider

Poedercoaten en zandstralen

De poedercoating houdt zich bezig met het lakken van elektrisch geleidende stoffen met een poederlak. Dit wordt onder andere toegepast in de metaalcoating, het coaten van huishoudelijke apparaten (witgoed), het coaten van meubilair of van automobielen. Zandstralen resp. persluchtstralen volgt daarbij een precies tegenovergesteld doel. Namelijk: het verwijderen van afgezette stoffen, zoals verf, roest of verontreinigingen. In beide gevallen worden afsluiters als regelarmatuur in het transport van poeders of straalmiddelen ingezet bij de besturing in het afvoeren van overtollig poeder en straalafval.

Slangafsluiters van AKO als regelklep bij het zandstralen en poedercoaten

De bij het poederlakken of poedercoaten gebruikte lakken bestaan hoofdzakelijk uit droge poeders met een korrelgrootte van minder dan 0,1 mm. Deze zijn meestal gebaseerd op epoxy- resp. polyesterharsen. Het doel van de poedercoating zijn enerzijds visuele redenen, maar anderzijds echter ook als corrosiebescherming.
Om uniforme en bestendig gelakte oppervlakken te verkrijgen, zijn enkele stappen noodzakelijk in de voorbehandeling. Zo moeten de te lakken werkstukken eerst worden schoongemaakt van oppervlakresten, zoals oude lak of vetten, en moeten meerdere conversielagen (als ondergrond voor de latere laklagen) worden aangebracht. Als deze voorbereidende werkzaamheden niet worden uitgevoerd, kunnen er later storende ontbrekende plekken, schilfering en oneffenheden ontstaan.
Daarbij hebben afsluiters bij de poedercoating in principe de taak om alle voorkomende transportstromen met poeders of suspensies te regelen en af te sluiten.

Bij het zandstralen worden de meest fijne deeltjes – zogenaamde straalmiddelen – met behulp van perslucht op een straalgoed geblazen om dit van ongewenste lakken, roest of overige verontreinigingen te ontdoen. Het zandstralen kan echter ook visuele redenen hebben. Eerder glanzende oppervlakken verschijnen na het zandstralen bijvoorbeeld in een matte look. Voor het gebruik van het straalmiddel bestaan er twee verschillende methoden. Bij wegwerpstraalmiddel wordt het straalafval na het stralen als afval afgevoerd, of in geval van straalmiddelen voor meermalig gebruik weer gezuiverd en opnieuw aangevoerd naar het straalcircuit.
Ook op dit terrein worden afsluiters zowel in de aanvoer als in de afvoer van de straalkamer voor de meest uiteenlopende taken ingezet in samenhang met de transportbesturing.

Slangafsluiters in poedercoating- en zandstraalinstallaties

Slangafsluiters kunnen in installaties voor het poedercoaten op het gebied van de voorbehandeling worden ingezet – als regelarmatuur van reinigingsmiddelen bij de voorwas. Daarbij regelen deze de aanvoer van met reinigingsmiddel aangevuld waswater of besturen ze de afvoer van het afvalwater.
Deze kunnen echter ook binnen het eigenlijke coatingproces worden toegepast. Als regel- of doseerarmatuur bij het transport van poederlakken of bij het afvoeren van in water of in bulkgoederen gebonden of losse lakoverschotten.

Bij zandstraaltoepassingen kunnen slangafsluiters ook op meerdere terreinen worden ingezet. Deze kunnen een deel van het eigenlijke straalproces zijn, waar ze als regelarmatuur voor de spuitstraal worden toegepast. Verder worden slangafsluiters bij de verwerking van straalafval ingezet. Hier regelen deze het afvoeren van het onder de straalkamer verzamelde verontreinigde straalmiddel.

Ongeacht of slangafsluiters bij het poedercoaten of het zandstralen worden toegepast: in beide gevallen moeten deze vaak het transport van zeer abrasieve media sturen. Daarom zijn slijtagebestendige componenten resp. afsluiterconfiguraties absoluut noodzakelijk.
De focus ligt hierbij duidelijk op de manchet binnenin de slangafsluiter, die in contact komt met het medium, omdat deze vrijwel de complete breedte van de afsluiter inneemt en daardoor vrijwel alleen het transportmedium het hoofd moet bieden. Daarom heeft AKO Armaturen reeds tientallen jaren geleden speciale anti-abrasieve rubbermengsels ontwikkeld, die voldoen aan de genoemde vereisten.

Slangafsluiters van AKO regelen straalmiddelen in de glasgravure

CASE: Slangafsluiters bij het zandstralen van glaskunst

Het glasblaasatelier zet slangafsluiters al regelklep voor straalmiddelen in.

Lees hoe het atelier de kwaliteit van gravures met slangafsluiters kon verbeteren ...

Slangafsluiters van AKO bij het lakken van raamkozijnen

CASE:Slangafsluiters sturen het afvoeren van overtollig lakpoeder

De fabrikant van raamkozijnen zet bij het lakken slangafsluiters in voor het afvoeren van lakpoeder

Hoe slangafsluiters deze taak precies uitvoeren, komt u hier te weten ...

Slangafsluiters van AKO regelen water en reinigingsmiddel in de voorbehandeling van te lakken delen

CASE:Slangafsluiters in de voorbereiding van poedercoating

Het lakbedrijf zet slangafsluiters in de voorwas van de te lakken metalen delen in.

Welke taken de slangafsluiters precies hebben, leest u hier ...

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie