AKO Informations Center

FAQ - Luchtbediende slangafsluiter

Algemeen

De levensduur van een luchtbediende slangafsluiter is in wezen afhankelijk van de manchet van de slangafsluiter. Deze is afhankelijk van tal van factoren en operationele voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de regel-/sluitdruk, de medium-/bedrijfsdruk, de bedrijfstemperatuur en het ingezette medium. Daarom kan er helaas geen globale uitspraak worden gedaan over de levensduur, maar ons verkoopteam is op grond van onze tientallen jaren ervaring in staat om de levensduur na opgave van alle toepassingstechnische details voor elke grootte en uitvoering van de slangafsluiter in te schatten; deel ons dus gewoon deze details mee, en wij zullen u een grove inschatting kunnen geven van de levensduur voor uw toepassing.

Een slangafsluiter geldt op grond van zijn constructie als nagenoeg vrij van dode ruimtes.

Ja, wij zijn fabrikant van de slangafsluiters.

Ja, de luchtbediende slangafsluiter kan bij luchtuitval met behulp van de zogenaamde veiligheidsschakeling gesloten worden gehouden.
Veiligheidsschakeling​​​​​​​

Er zijn typen slangafsluiters waarvoor zo´n melding optioneel verkrijgbaar is.

Ja, de luchtbediende slangafsluiter kan tot ca. 100 mbar onderdruk zonder hulpmiddelen worden ingezet. Voor toepassingen met hogere onderdruk/vacuüm bieden wij ter compensatie onze AKOVAC eenheden aan.

De luchtbediende slangafsluiters kunnen ook met water of andere neutrale vloeistoffen worden geregeld.

Men moet ervoor zorgen de sluit- en openingstijden van de luchtbediende slangafsluiter zo kort mogelijk te houden, want de eigenlijke abrasie/slijtage aan de manchet van de slangafsluiter wordt voornamelijk veroorzaakt tijdens het sluiten en openen. Daarom moet de regelklep (magneetklep) idealiter direct aan de slangafsluiter worden geïnstalleerd. Daarnaast bevelen wij de installatie van een snelontluchtingsklep direct aan de slangafsluiter aan. Een ideale persluchttoe- en -afvoer moet worden gegarandeerd door voldoende grote slangen/buizen. Verder kunnen de meeste luchtbediende slangafsluiters op wens van de klant met een aanvullende tweede of grotere luchtaansluiting worden uitgerust.

De luchtbediende slangafsluiters zijn onderworpen aan de richtlijn inzake drukapparatuur 2014/68/EU, en al naargelang nominale wijdte/grootte van de afsluiter vallen deze onder verschillende categorieën, zie AKO fabrieksattesten.

Wij gebruiken een poederlak volgens industriële standaard met laagdikte 80µm. Al naargelang het type slangafsluiter zijn deze standaard gelakt met RAL 9010 of RAL 9006. Speciale kleuren, diktes of uitvoeringen op aanvraag.

Wij zijn een door de eigenaars geleid familiebedrijf, dat er als marktleider in geslaagd is om alle klanten tevreden te stellen, omdat wij altijd de beste en tegelijk meest rendabele oplossingen voor slangafsluiters zo snel mogelijk kunnen leveren. Onze unieke modulaire systemen bieden een verregaande veelzijdigheid en flexibiliteit van de producten. Verder hanteren wij de meest rendabele fabricageprocédé´s om onze slangafsluiters te vervaardigen, die niet alleen grondstoffen besparen maar ook de productiekosten drukken, en zodoende bieden AKO slangafsluiters de beste prijs-kwaliteitverhouding en bovendien met hun uitstekende levensduur "the best total cost of ownership".

Als de perslucht in het huis ontsnapt, gaat de luchtbediende slangafsluiter open.

Voor de luchtbediende slangafsluiters bestaat alleen de mogelijkheid om de veiligheidsschakeling in te zetten, die het mogelijk maakt dat de luchtbediende slangafsluiter in gesloten toestand bij perslucht- of stroomuitval gesloten blijft.

De mechanische slangafsluiters (bijv. serie OV) bieden ook met veerkracht sluitende afsluiters met luchtbediende cilinders.

Wij kregen hierover nog geen reacties van klanten. In principe moet de inbouw spanningsvrij gebeuren.

Als slijtageonderdeel bieden wij de vervangingsmanchetten aan, flenzen of deksels verslijten zelden. De vervanging kan bij de klant ter plekke worden uitgevoerd, montagevideo´s en alle montagehandleidingen kunnen op onze website op elk moment worden bekeken.

Video´s

De luchtbediende slangafsluiter kan in elke positie worden ingebouwd. Als de luchtaansluiting naar beneden wijst, kan eventueel gevormd condenswater (van de perslucht) eenvoudig worden afgelaten.

De luchtbediende slangafsluiters zijn in de doorgang bij toevoer van voldoende differentiaaldruk "waterdicht" (druppeldicht). Op wens van de klant bieden wij een test van de dichtheid in de doorgang volgens DIN EN 12266-1 P12 lekfrequentie A met protocol aan. De luchtbediende slangafsluiters zijn in de regel naar de buitenruimte hermetisch dicht.

Bij de consequente verdere ontwikkeling van onze luchtbediende slangafsluiters staat naast de werking ook de rendabiliteit altijd op de voorgrond. Zo werd ook het luchtverbruik tot een minimum beperkt. In de informatiebladen van de luchtbediende slangafsluiters is het luchtvolume bij gesloten slangafsluiter voor de betreffende nominale wijdtes aangegeven.

Aansturing & Accessoires

Naast de magneetklep, die noodzakelijk is om de luchtbediende slangafsluiter aan te sturen, bevelen wij de inzet van een druk-/filterregelaar, drukschakelaar en van een snelontluchtingsklep aan.

Het AKO toebehoren is zorgvuldig afgestemd op de slangafsluiters. Onze magneetkleppen bezitten bijvoorbeeld een zeer hoge luchtcapaciteit en zorgen zo voor korte schakelcycli en een langere levensduur van de manchetten.

AKO biedt in principe alle regelelementen voor luchtbediende slangafsluiters aan, zoals bijvoorbeeld verschillende magneetkleppen, drukschakelaars, druk-/filterregelaars, snelontluchtingskleppen, terugstroombeveiligingen, smoorkleppen, optische standindicatoren, veiligheidsschakelingen en ook AKOVAC eenheden voor het vacuümbedrijf.

Onderhoud

Ja, de manchetten van de luchtbediende slangafsluiters kunnen allemaal ter plekke zonder speciaal gereedschap worden vervangen. Wij stellen hiervoor montagehandleidingen en montagevideo´s voor alle typen slangafsluiters ter beschikking op de website onder de rubriek "Downloads".

Werking & Techniek

De luchtbediende slangafsluiter gaat open door de enorm hoge terugstelkracht van de elastomeer manchet en met behulp van de druk van het medium.

De sluitdrukken van de luchtbediende slangafsluiters zijn afhankelijk van nominale wijdtes en de serie van de slangafsluiter, en kunt u afleiden uit onze informatiebladen.

Door grotere persluchtleidingen, magneetkleppen met hogere doorvoercapaciteit, de inzet van een snelontluchtingsklep, eventueel dubbele afsluiter-luchtaansluiting.

Als de luchttoevoer wordt onderbroken, gaat de slangafsluiter open door de resiliëntie van de manchet.

Voor zulke eisen worden onze mechanische slangafsluiters met door veerkracht sluitende luchtbediende cilinders ingezet.

In principe wel. AKO biedt zulke oplossingen voor luchtbediende slangafsluiters in combinatie met proportionele afsluiters echter niet aan als complete oplossing, aangezien de karakteristiek van de hysterese op grond van de perslucht niet reproduceerbaar is. Voor een nauwkeurige regeling van de doorstroming of stand zijn de mechanische slangafsluiters in combinatie met luchtbediende standregelaars of elektrische stelaandrijvingen met regeleigenschappen op grond van de reproduceerbare karakteristiek van de hysterese geschikt.

Er bestaan zogenaamde drukschakelaars, waarmee u op overeenkomstige standen kunt sluiten. Deze vervangen echter niet voor 100% de functie van de sensoren voor eindstanden zoals bij mechanische SA´s.

Ja, slangafsluiters kunnen indien nodig ook met andere mediums dan perslucht worden ingezet, bijvoorbeeld met neutrale gassen of vloeistoffen.

Toepassingsgebieden

Wij raden aan om uw toepassing te bespreken met onze verkoopafdeling. Hoe meer details over de toepassing beschikbaar zijn, des te preciezer kunnen wij u adviseren om de meest rendabele oplossing daarvoor te specificeren.

Enkele toepassingsvoorbeelden en branchespecifieke informatie treft u aan onder Toepassingen.

Al naargelang bouwwijze en elastomeer kunnen slangafsluiters zonder speciale maatregelen tot -10°C worden ingezet; uit onze ervaring is gebleken dat al tal van slangafsluiters zonder functionele beperkingen in koudere gebieden en toepassingen zijn ingezet.

Al naargelang bouwwijze en elastomeer kunnen slangafsluiters tot +130°C worden ingezet.

Luchtbediende slangafsluiters van AKO zijn naar buiten hermetisch dicht en in de doorstroming "waterdicht" (druppeldicht), en kunnen dus ook onder water worden geïnstalleerd.

Ja, er zijn luchtbediende slangafsluiters, die in de levensmiddelensector, en ook in zowel de farmaceutische als de chemische industrie worden ingezet. Deze slangafsluiters zijn meestal vervaardigd uit roestvrij staal of voor levensmiddelen geschikte kunststoffen met zoals voorgeschreven hygiënische aansluitingen (klemmof, schroefmof/draad voor zuivelbuizen, hygiënische/steriele flens) en FDA conforme manchetten. AKO biedt inmiddels ook EHEDG gecertificeerde slangafsluiters aan, meer informatie vindt u onder deze link: Aseptische en hygiënische slangafsluiters

De luchtbediende slangafsluiters van AKO zijn in speciale uitvoeringen toegelaten voor de Ex-zones 0, 1, 21, 2, 20 en 22 .

Aansluitingen & Materialen

Men heeft al naargelang de serie van de slangafsluiter de keuze tussen verschillende flensaansluitingen volgens DIN EN 1092-1 PN 10/16 of ANSI B 16.5/150lbs, aansluitingen met binnendraad volgens DIN EN ISO 228 "G" of ANSI/ASME B1.20.1 "NPT", aansluitingen met klemmof volgens DIN 32676 reeks A en C of DIN 11864-3 en DIN 11853-3, lasverbindingen volgens DIN EN 10357 serie A en ASTM A554 of aansluitingen met schroefmof volgens DIN 11851 of DIN 11864-1 en DIN 11853-1.

Als materialen voor huis en flens/deksel heeft u de keuze tussen aluminium, roestvrij staal of verschillende kunststoffen.

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie