AKO Informations Center

FAQ - Mechanische slangafsluiter

Algemeen

In tegenstelling tot de luchtbediende slangafsluiter wordt bij de mechanische slangafsluiter de elastomeer/rubber manchet niet gesloten met perslucht of neutrale gassen/vloeistoffen, maar door een mechanisme.

Voordelen: De mechanische slangafsluiters hebben door de openingskleppen van de manchetten een vaste verbinding met het mechanisme, waardoor de manchet van de slangafsluiter ook na langer sluiten steeds weer terugkeert in de uitgangspositie en weer over de volle doorsnede/diameter open gaat.

Mechanische slangafsluiters zijn wezenlijk beter geschikt voor doorstromings- of standregelingen. Ze kunnen bovendien handmatig per handwiel bediend en met verschillende aandrijvingen uitgerust worden.

De bouwlengtes van de mechanische slangafsluiters variëren al naargelang de serie. De mechanisch bediende slangafsluiters van de serie RV zijn verkrijgbaar in de bouwlengtes volgens DIN 3202 F5/F15, ASME B16 lang en/of ISO5752 tabel 6. De bouwlengtes van de OV slangafsluiters zijn niet onderworpen aan een norm.

De sluittijden van de mechanische slangafsluiters zijn afhankelijk van nominale wijdtes en aandrijving. In principe zijn de sluittijden van de elektrische stelaandrijvingen wezenlijk langzamer dan die van de luchtbediende aandrijvingen. De sluittijden van de luchtbediende aandrijvingen zijn met de factor 1,5 - 2 vergelijkbaar met die van de luchtbediende slangafsluiters. Contacteer gewoon ons verkoopteam voor concrete toepassingen.

Ja, de mechanische slangafsluiters zijn verkrijgbaar met "Fail safe" stand in de vorm van met veerkracht gesloten luchtbediende cilinders.

Mechanische slangafsluiters van de OV serie dekken het toepassingsgebied in het lagedrukbereik met een ideale prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien bezitten de OV slangafsluiters een huis van aluminium, hetgeen de montage vergemakkelijkt en kosten in de logistiek bespaart. De toepassingen met hogere bedrijfsdrukken of hogere eisen worden ideaal gedekt door de RV slangafsluiters. Verder moet het grote aantal varianten worden vermeld. Wij hebben de grootste selectie aan materialen en aansluitmogelijkheden.

Daarop kunnen wij geen globaal geldig antwoord geven. Sterke trillingen kunnen schade veroorzaken, met name als de slangafsluiters onder hoge belasting staan. Ons verkoopteam staat op elk moment graag met advies te uwer beschikking.

Ja, met de mechanische slangafsluiters kunnen tussenstanden naar believen worden aangestuurd, idealiter met behulp van een luchtbediende standregelaar of een elektrische stelaandrijving met regelfunctie. Bovendien kunnen van tevoren vastgelegde tussenstanden via naderingsschakelaars aangestuurd en ingesteld worden.

Tot nominale wijdte DN50 is bij de OV slangafsluiters een positiepen aangebracht. Op aanvraag kan deze ook bij grotere nominale wijdtes worden ingebouwd.

Werking & Techniek

De cilinder kan voor de demping van de beweging ook aan veerzijde onder luchtdruk worden gezet.

Ja, daarvan mag men in de regel uitgaan. Uitzonderingen zijn denkbaar als de verbinding naar de depressoren van de manchetten werd onderbroken, bijvoorbeeld bij overbelasting van de manchetten en afscheuren van de openingskleppen.

De mechanische slangafsluiters van de serie OV kunnen al naargelang nominale wijdte tot maximaal 5 bar bedrijfsdruk worden ingezet. De mechanische slangafsluiters van de serie RV zijn er in de volgende drukklassen voor bedrijfsdrukken: 6 bar, 10 bar, 16 bar, 25 bar en 40 bar.

Zowel voor luchtbediende als voor elektrische aandrijvingen biedt AKO met toebehoren geschikte varianten aan, waarmee via een 4..20mA ingangsstroom signaal de meest uiteenlopende regeltaken gerealiseerd kunnen worden.

Bij de standregeling wordt door middel van het signaal van de ingangsstroom een procentuele openingsgraad van een koppelstuk gestabiliseerd en ook bij schommelingen van de mediumdruk constant gehouden.

Bij een elektromotorische aandrijving vindt op grond van de zelfremmende spil bij deze regelvariant geen lastwissel plaats.

Bij de doorstroomregeling wordt het ingangssignaal met behulp van een bovengeschikte doorstroommeting met het oog op de stabilisering van een gewenste doorstroomsnelheid op de betreffende veranderingen afgestemd. De aandrijving is daarom blootgesteld aan lastwisselspelingen en moet dienovereenkomstig zijn ontworpen.

Toepassingsgebieden

Elke mechanische slangafsluiter heeft bepaalde voordelen en opbrengstgrenzen, die moeten worden afgestemd op de omstandigheden ter plaatse. Onze verkoopafdeling geeft u graag advies.

Een veilige waarde is -10°C. Wij weten uit ervaring dat de mechanische slangafsluiters ook bij lagere temperaturen zeer goed functioneren.

De mechanische slangafsluiter kan ook bij licht vacuüm worden ingezet tot max. 100-150 mbar. Gelieve voor toepassingen met hoger vacuüm ons verkoopteam te contacteren, wij geven u graag advies.

Handmatig bediende slangafsluiters worden bij voorkeur ingezet als een automatisering onnodig is, omdat ze maar in een enkel geval bediend worden. Een ander voordeel ligt in de zelfremmende spil, die ervoor zorgt dat vooringestelde drukstanden niet veranderen door schommelingen van de mediumdruk.

Onderhoud

Ja, de manchetten van de mechanische slangafsluiters kunnen allemaal ter plekke zonder speciaal gereedschap worden vervangen. Wij stellen hiervoor montagehandleidingen en montagevideo´s voor alle typen slangafsluiters ter beschikking op de website onder de rubriek "Downloads".

Aangezien constructief alleen de elastomeer/rubber manchet van de mechanische slangafsluiter met de productstroom in aanraking komt, geldt in de regel alleen de manchet als echt vervangings-/slijtageonderdeel. Als ideaal hulpmiddel voor de vervanging van de elastomeer/rubber manchet van de mechanische slangafsluiters zijn voor u bijhorende montagehandleidingen in 12 talen en montagevideo´s online op onze website beschikbaar, die in detail laten zien hoe de elastomeer/rubber manchetten worden vervangen.

Aansturing & Accessoires

Wij hebben voor tal van eisen het juiste toebehoren op voorraad in ons magazijn. Vaak gekochte componenten zijn magneetkleppen, druk-/filterregelaars, naderingsschakelaars/-initiatoren, luchtbediende standregelaars enzovoort.

Materialen

Voor de mechanische slangafsluiters van de serie OV kan aluminium worden gekozen. Voor de mechanische slangafsluiters van de serie RV kan grijs gietijzer, staal of roestvrij staal worden gekozen.

Voor de mechanische slangafsluiters van de serie OV kan worden gekozen tussen natuurrubber, EPDM, EPDM levensmiddel, neopreen of nitriel.

Voor de mechanische slangafsluiters van de serie RV kan worden gekozen tussen natuurrubber, natuurrubber levensmiddel, EPDM, EPDM levensmiddel, nitriel, butyl of viton.

Het betreft poederlak volgens gebruikelijke industriële norm. De OV slangafsluiters zijn standaard oranje (RAL2009) en de RV slangafsluiters blauw (RAL5015) gelakt. Er zijn geen speciale informatiebladen met betrekking tot de lak.

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie