AKO Informations Center

Waarom slangafsluiters van AKO?

Profiteer van de prestaties van de wereldmarktleider

Pneumatische transporttechniek

Met behulp van de pneumatische transporttechniek worden allerlei soorten bulkgoed in leidingsystemen getransporteerd door middel van onder- (zie hiervoor ook het vacuümtransport) of overdruk. De druk wordt gegenereerd via het inblazen of afzuigen van gassen (meestal lucht). Naast het bulkgoedtransport wordt de pneumatische transporttechniek bovendien vaak bij het transport van afvalwater ingezet. Afsluiters moeten daarbij speciaal zijn gedimensioneerd voor de vereisten van het pneumatische transport.

Slangafsluiters van AKO worden als regel- en afsluitarmatuur in de pneumatische transporttechniek ingezet

Afhankelijk van het transportmedium worden verschillende soorten pneumatisch transport ingezet:

Vliegtransport:
Bij het vliegtransport bereiken de transportmedia in vergelijking met alle transportmogelijkheden de hoogste snelheden (meer dan 20 m/s). Bij het vliegtransport wordt het bulkgoed zweven door het leidingsysteem geblazen. Dientengevolge is de verhouding van transportgas en transportgoed het kleinste in vergelijking met andere transportmethoden. De slijtage van alle betrokken componenten – juist van de afsluiters – is vanwege de hoge snelheden daarom des te groter.

Verdunde fase-transport:
Bij het verdunde fase-transport (het op één na snelste transporttype, ca. 15 – 20 m/s) zet een deel van het transportgoed zich af op de bodem van de leidingsystemen en wordt het andere daarboven vliegende deel glijdend voortgedreven door het leidingsysteem. In vergelijking met het vliegtransport is het verdunde fase-transport weliswaar langzamer, maar is het aandeel van de te transporterende media daarom hoger. De slijtage aan afsluiters en andere leidingcomponenten is minder. Vergelijkbaar met het verdunde fase-transport is het duinentransport, waarbij het afgezette transportgoed duinachtig wordt voortgedreven.

Proptransport:
Bij het zogenaamde proptransport is het aandeel van het transportmedium zo groot dat er binnenin de leidingen afzonderlijke proppen worden gevormd, die de complete leidingdiameter afbeelden. Deze worden door daarop volgende holle ruimtes met transportgas door het systeem geperst – resp. in geval van onderdruk door het leidingsysteem gezogen. De stromingssnelheid bij het proptransport ligt bij ca. 3 – 10 m/s, de transporthoeveelheid wordt echter nog eens verhoogd in vergelijking met het verdunde fase-transport of het vliegtransport. De belasting van de ingebouwde afsluiters en componenten daalt in vergelijking met de eerdere transportsoorten opnieuw.

Stromingstransport:
Het stromingstransport is een continutransport in een dichte stroom, waarbij het over het volledige oppervlak en ononderbroken gas-vaste stoffenmengsel door de leiding wordt geperst of gezogen. Dit soort pneumatische transporttechniek wordt graag bij bulkgoed met een breed korrelgroottespectrum toegepast. De stromingssnelheden zijn daarvoor in vergelijking laag en kunnen alleen met aanvullende hulpinrichtingen, zoals inblaaskleppen, in stand worden gehouden. Met behulp van de aanvullende inrichtingen worden – afhankelijk van het transportgoed – transportsnelheden van ongeveer 7 -15 m/s bereikt.

Slangafsluiters maken in de pneumatische transporttechniek ten volle gebruik van hun voordelen

Slangafsluiters kunnen daarbij zonder probleem in het vlieg-, verdunde fase-, prop- en stromingstransport worden ingezet en daardoor in alle gebruikelijke pneumatische transporttechnieken. Daarbij speelt het geen rol of deze als regel- of afsluitarmatuur worden toegepast.

Dankzij de robuuste en anti-abrasieve constructie van de componenten die in contact komen met het medium (de ingebouwde aansluitingen en de inwendige rubbermanchet), vormt zelfs het slijtage-intensieve vliegtransport geen probleem voor de slangafsluiters. Speciaal voor de ingebouwde manchet die een groot deel van het oppervlak inneemt dat in contact komt met het medium, werden speciale slijtagebestendige composietmengsels ontwikkeld, die ook bij slijtage-intensieve transportgoederen een lange levensduur waarborgen.
Slangafsluiters van AKO bieden bovendien allemaal een doorstroming zonder versmalling of dode ruimte en genereren bij het transport daarom geen wervelingen en bieden geen beginpunten voor de vorming van verstoppingen.

Als er onderhoud moet worden gepleegd aan de ingebouwde slangafsluiter, kan dat bovendien zonder probleem en snel, ter plaatse door het eigen personeel worden uitgevoerd. Daardoor worden de door onderhoud veroorzaakte uitval van de installatie en de daarmee gepaard gaande kosten geminimaliseerd. Afhankelijk van de nominale maat duren de demontage, het onderhoud (bijv. het vervangen van de manchet) en de montage slechts enkele minuten.
Wij stellen voor elk afsluitertype eigen onderhoudsvideo's ter beschikking, die de handelwijze stapsgewijs beschrijven.

Slangafsluiters van AKO in gebruik in de pneumatische transporttechniek

CASE: Slangafsluiters in de pneumatische transporttechniek van basisstoffen

De fabrikant van drainagesystemen van polymeerbeton zet slangafsluiters van AKO in de pneumatische transporttechniek in.

Kom te weten, welk bulkgoed onze slangafsluiters in deze installatie regelen ...

Slangafsluiters van AKO sturen zuur water in de pneumatische transporttechniek

CASE:Slangafsluiters als regel- en afsluitarmaturen van zuur water in het pneumatische transport

De fabrikant van staalkabels gebruikt slangafsluiters bij het afvoeren van voorkomend zuur water.

Kom te weten, hoe tevreden de fabrikant is na ruim 40 jaar ervaring met slangafsluiters ...

Slangafsluiters van AKO regelen additieven in het pneumatische transport

CASE:Slangafsluiters regelen additieven in het pneumatische transport

Het bedrijf dat gerecycled glas verwerkt, zet slangafsluiters in het pneumatische transport van additieven in.

Lees hoe slangafsluiter precies worden ingezet in de pneumatische transporttechniek ...

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie