AKO Informations Center

Afsluiters zonder dode ruimte voorkomen vuilaanslag en daardoor dus de vorming van bruggen

Afsluiters zonder dode ruimte van AKO zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ze zijn de ideale oplossing, wanneer vuilaanslag in de afsluiter en buiten de directe productstroom moet worden voorkomen.

Alle afsluiters van AKO zijn zo geconstrueerd dat er geen componenten in de directe productstroom steken. Bovendien zijn er geen holle ruimten of uitsparingen aanwezig waar het doorstromende goed zich kan verzamelen. Juist in hygiënisch gevoelige branches, zoals de levensmiddelen-, farmaceutische of chemische industrie, wordt daardoor vermeden dat zich in de vuilaanslag in de uitsparingen en holle ruimten kiemen en bacteriën vormen en ongestoord kunnen groeien. Maar ook in industrietakken waar transportgoed dat de neiging heeft om te verharden, moet worden getransporteerd, vormen afsluiters zonder dode ruimte een ideale oplossing.

Vraag uw afsluiter zonder dode ruimte aan bij AKO Armaturen!

Naar de website van AKO

Doorsnede van een afsluiter zonder dode ruimte
Afsluiter zonder dode ruimte in dwarsdoorsnede

De rol van de manchet bij afsluiters zonder dode ruimte

Bij afsluiters zonder dode ruimte is de inwendige manchet bijzonder belangrijk, omdat deze een elementair onderdeel vormt van de volledige afsluiter. Deze is van doorslaggevende betekenis voor de sluitsnelheid, de sluitdichtheid en de doorstroming zonder versmalling. Bovendien komt deze over vrijwel de volledige afsluiterbreedte direct in contact met het transportgoed. Daarom hecht AKO Armaturen absoluut waarde aan hoogwaardige, elastomeren mengsels die van de manchet één van de meest betrouwbare en veilige componenten in de volledige afsluiter maken.

Wij produceren de manchetten voor afsluiters zonder dode ruimte uit verschillende elastomeren voor uiteenlopende bedrijfs- en transportomstandigheden. Ze sluiten in elk geval met absolute dichtheid en regelen of stoppen het transport van vloeistoffen en vaste stoffen snel en veilig. In combinatie met een elektro-pneumatisch proportioneel ventiel kan zelfs een grove dosering of regeling van de productdoorstroming worden bereikt. De hoge slijtvastheid van de manchetten waarborgt lange standtijden, net zoals hun elastische eigenschappen die ook na zeer veel openings- en sluitprocessen in tact blijven. Daardoor profiteert u van langere onderhoudsintervallen, minder onderbrekingen van uw bedrijfsprocessen en daardoor duidelijk lagere exploitatiekosten.

Afsluiters zonder dode ruimte - de constructie

Afsluiters zonder dode ruimte van AKO bestaan uit drie hoofdcomponenten: de behuizing, de aansluitdeksels en de inwendige manchet. Deze drie componenten zijn in talloze materialen verkrijgbaar:

 • Behuizing: roestvrij staal 1.4408, staal, aluminium, kunststoffen.
 • Aansluitingen: roestvrij staal 1.4404, staal, aluminium, kunststoffen.
 • Manchet: natuurrubber, neopreen, EPDM, Viton, nitriel, Hypalon, butyl, silicone.

Bovendien kunnen de aansluitdeksels uit de volgende opties worden gekozen:

 • Flens (DIN & ANSI) & hygiënekraagflens (DIN).
 • Binnenschroefdraad (DIN & ANSI/ASME).
 • Schroefdraadsteunen (DIN).
 • Aan te lassen materiaal (DIN & ASTM).
 • Klemsteunen (DIN) & kraagklemsteunen (DIN).
Afbeelding van een manchet van afsluiters zonder dode ruimte
Afsluiters zonder dode ruimte beschikken over speciale manchetten
Afbeelding van een afsluiter zonder dode ruimte van AKO Armaturen
Afsluiter zonder dode ruimte met drie kenmerkende componenten

Afsluiters zonder dode ruimte met EHEDG-certificering

De European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) is een vereniging van bedrijven uit de levensmiddelenbranche, openbare voorzieningen in de gezondheidszorg en onderzoeksinstituten. Deze stelt richtlijnen op voor componenten die voor gevoelige toepassingen in de levensmiddelen-, farmaceutische en chemische branche worden ingezet.

De afsluiters zonder dode ruimte van AKO Armaturen zijn ook verkrijgbaar in hygiënische samenstellingen die een EHEDG-certificering hebben gekregen en daardoor probleemloos op de bovengenoemde terreinen kunnen worden ingezet. De EHEDG heeft de afsluiters zonder dode ruimte van de serie VMCE volgens de vereisten voor types EL-klasse 1 alsmede EL-aseptiek klasse 1 gecertificeerd en zijn daardoor:

 • Reinigingsvriendelijk (geschikt voor CIP).
 • Steriliseerbaar (geschikt voor SIP).
 • Bacteriëndicht.
 • Enkele ventielen kunnen daarnaast nog in een reinigingsturbine worden gereinigd en zijn door daar geschikt voor RIP.

De volgende animatie toont de verschillende reinigings- en sterilisatieprocessen in een afsluiter zonder dode ruimte.

Neem bij vragen contact op met ons supportteam.

De voordelen van afsluiters zonder dode ruimte van AKO Armaturen

Al ruim 30 jaar specialiseert AKO Armaturen zich in de ontwikkeling, constructie en verkoop van afsluiters zonder dode ruimte. Tegenwoordig leveren wij aan klanten over de hele wereld. Afsluiters van AKO worden in de meest uiteenlopende branches en toepassingen ingezet - dat toont aan hoe gebruiksgericht de afsluiters ten aanzien van de specificaties van de klanten kunnen worden samengesteld. Bij de voordelen van de afsluiters zonder dode ruimte van AKO horen:

 • Modulaire opbouw en vrije keuze van het materiaal
  bij behuizing, aansluitdeksels en manchet.
 • Compacte en lichte constructie.
 • In-place reiniging en sterilisatie.
 • Vacuüm en luchtdichte afsluiting.
 • Gering persluchtverbruik door
  efficiënte, elliptische vorm van de behuizing.
 • Lange levensduur dankzij hoogwaardige materialen/elastomeren.

Toepassingsgebieden voor afsluiters zonder dode ruimte

Afsluiters zonder dode ruimte worden overal toegepast waar stoffen moeten worden getransporteerd die de eigenschap hebben om zich in gebieden buiten de directe productstroom af te zetten. Voorbeelden van toepassingsgebieden zijn:

 • In de levensmiddelenindustrie, met name bij toepassingen waar bijv. vloeistoffen, zoals siroop, kleverige en aanzetting veroorzakende stoffen of tot verharding neigende stoffen worden verwerkt.

 • In de farmaceutische industrie, bijv. bij het transport van ingrediënten voor tabletten of (taai-) vloeibare geneesmiddelen.

 • In de chemische industrie, bijv. bij de verwerking van vloeibare of poederachtige, chemische stoffen of hun grondstoffen.

 • Maar ook in alle andere industrietakken waar stoffen die de neiging hebben te verharden, moeten worden getransporteerd en geregeld.

Ons sales- & supportteam adviseert u graag!

Neem contact met ons op, wanneer u meer informatie wilt ontvangen over afsluiters zonder dode ruimte en ons flexibele, modulaire systeem. Geef onze specialisten uw vereisten door om optimale oplossingsvoorstellen voor uw toepassingen te ontvangen. Wij zijn er voor u.

Toegestane bestandsformaten: pdf, jpg, jpeg, png, tif, tiff, doc, docx, xls, xlsx, zip
Maximale totale grootte: 10.00 MB
Aantal geüploade bestanden: 0 / 10
Grootte van de geüploade bestanden: 0 Bytes / 10.00 MB

Informatie over gegevensbescherming vindt u hier: Verklaring betreffende gegevensbescherming

Met * gekenmerkte velden moeten ingevuld worden.

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie