AKO Informations Center

Slijtvaste afsluiters van AKO behoren tot de meest bekende in de branche

Slijtvaste afsluiters met pneumatische aansturing worden vak gebruikt in industriële transportinstallaties, omdat deze ten opzichte van andere oplossingen voor afsluiters over talloze, gunstige eigenschappen beschikken. De constructie van met perslucht belaste, slijtvaste afsluiters zorgt niet alleen voor een compleet vrije doorstroming van het transportgoed bij een gelijktijdig optimale afdichting in de gesloten toestand van de afsluiter,

deze maakt ook een ongecompliceerde inbouw of vervanging mogelijk. Bovendien is het mogelijk om deze zonder problemen in grote industriële installaties te automatiseren. Een ander voordeel ten opzichte van gangbare afsluiters is dat als enig slijtageonderdeel van de afsluiter de inwendige manchet ideaal op de te transporteren stof kan worden afgestemd.

Slijtvaste afsluiters in pneumatische uitvoering

Slijtvaste afsluiters met de pneumatische aansturing (ook wel knelafsluiters genoemd) hebben bij AKO Armaturen hun vaste plek in het productassortiment. Exploitanten van installaties vinden een omvangrijk assortiment aan afsluiters met slijtbestendige eigenschappen in de gangbare nominale breedten en alle belangrijke aansluitvarianten.

Het functieprincipe van pneumatisch aangestuurde afsluiters is echter – onafhankelijk van de gesteldheid of de uitlijning van de afsluiter – altijd dezelfde: de doorstroming van het transportgoed wordt gesopt doordat de manchet, die in de slijtvaste afsluiters is gemonteerd, via de aanvoer van perslucht (of van een medium) in de behuizing wordt gecomprimeerd. Het lipvormige sluitbeeld van de manchet garandeert hierbij een absoluut dichte afsluiting van de stroom van stoffen – ongeacht of dat stortgoed, stof, granulaat, suspensies of zuiver vloeistoffen zijn.

Bij aansluitende aflaten van de perslucht gaat de manchet automatisch open, dankzij zijn enorme weerstand. De productstroming vervolgt weer zijn weg zonder versmallingen. Moderne, slijtvaste afsluiters beschikken over een ellipsvormige behuizing. Daardoor wordt de perslucht in de stuurkast die voor het gebruik nodig is, met tot en met 45% verminderd. Hierdoor zijn aanzienlijke besparingen in energiekosten mogelijk, leidt dit tot snellere openings- en sluittijden en wordt daardoor de manchet beschermd. Tijdens de openings- en sluitbeweging is de slijtage door de productstroom namelijk aan de ziel van manchet – binnenin de manchet – het grootst.

Slijtvaste afsluiters - Voorbeelden

Verschleißfeste Armatur der Serie VMCSlijtvaste afsluiter van de serie VMPSlijtvaste afsluiter van de serie VF

Slijtvaste afsluiters – de constructie van de afsluiter

Slijtvaste afsluiters bestaan uit slechts een paar componenten: een kunststoffen of metalen behuizing, de dubbelzijdig gemonteerde aansluitingen en de rubbermanchet in de afsluiter.

Daardoor komen, behalve de binnenzijde van de manchet – ook wel Ziel genoemd – alleen de smalle binnenzijden aan de aansluituitvoeringen direct met het transportmedium in contact. De materialen van deze element die in contact komen met het product, kunnen vrij worden samengesteld op basis van de te transporteren stof.
Door de constructie zonder versmallingen van de slijtvaste afsluiters zijn bovendien verstoppingen of verhardingen vrijwel uitgesloten. Zo garanderen deze een betrouwbare en storingsvrije doorloop. Dientengevolge vormt de reiniging van de afsluiter evenmin een probleem. Juist de in de levensmiddelenbranche gebruikte SIP- en CIP-reinigingsmethoden zijn zonder beperkingen mogelijk.

Ook bij onderhoud en instandhouding komen de voordelen van de eenvoudige constructie van de afsluiter volledig tot hun recht – lees hier meer over de gemakkelijke demontage en montage.

Slijtvaste afsluiters – de opbouw van de afsluiter
Slijtvaste afsluiters: De eenvoudige opbouw garandeert de efficiënte en doeltreffende inzet
Slijtvaste afsluiters en de opbouw van de manchet
Slijtvaste afsluiters: De opbouw van de inwendige manchet

Slijtvaste afsluiters – het kernstuk is de inwendige manchet

Slijtvaste afsluiters worden aan hun kernstuk gemeten. De manchet heeft binnen de afsluiter de belangrijkste taak en wordt tegelijkertijd ook het meeste belast van alle componenten: enerzijds wordt van deze – bepaald door de werkwijze van de afsluiter – bij het openen en sluiten een hoge elasticiteit verwacht. Tegelijkertijd moet de manchet slijtvaste eigenschappen hebben en ook bij zeer abrasieve stoffen kunnen worden ingezet.

Daarom hecht AKO bijzonder veel waarde aan de selectie en doorontwikkeling van de gebruikte materialen en de opbouw van de manchet. Naast een reeks manchetkwaliteiten voor niet-problematische stoffen zijn er speciaal ontwikkelde rubbermengsels die ook bij een hoge schuurbelasting een lange gebruiksduur waarborgen en zo ideaal zijn voor het gebruik in slijtvaste afsluiters.

Bij manchetten voor slijtvaste afsluiters van AKO zijn de drie segmenten van een manchet – de mantel (buitenhuid), de met weefsel versterkte binnenzijde alsmede de inwendige manchethuid – zorgvuldig op elkaar afgestemd en aangepast aan de toepassing.

Slijtvaste afsluiters kunnen universeel worden ingezet

Slijtvaste afsluiters worden in talloze branches ingezet; vooral in de industrie:

 • Chemische industrie
 • Kunststofindustrie
 • Mijnbouw
 • Bouw- en bouwmaterialenindustrie
 • Milieutechniek
 • Water- en afvalwaterzuivering
 • Farmaceutische industrie
 • Medische techniek
 • Installatiebouw
 • Levens- en voedingsmiddelen
 • E.v.m.

Slijtvaste afsluiters spelen hun sterke punten uit bij abrasieve stoffen – kunnen echter ook zonder problemen bij gangbaar en niet-problematisch transportgoed worden ingezet:

 • Slakken
 • Suspensies
 • Viskeuze vloeistoffen
 • Stortgoed
 • Ertsen
 • Stof
 • Fijnkorrelige stoffen
 • E.v.m.

Speciale uitvoeringen voor het transport van levensmiddelen of voor de toepassing in explosiegevaarlijke zones zijn ook verkrijgbaar. Ons salesteam geeft u graag advies.

Slijtvaste afsluiters zijn eenvoudig in het onderhoud en betrouwbaar in het gebruik

Slijtvaste afsluiters zijn zeer onderhoudsarme afsluiters. Alleen de manchet in de afsluiter moet volgens een rooster worden vervangen – de stof en de besturingsfrequentie bepalen hierbij het interval. Juist slijtvaste manchetten van AKO zijn gedimensioneerd voor het stoppen en regelen van abrasieve stoffen. Ze hebben een lange levensduur; ook onder zware omstandigheden. Wanneer de manchet moet worden vervangen, kan het eigen personeel dat zonder speciaal gereedschap op locatie doen. In een mum van tijd is deze dan weer in de installatie geïntegreerd. Overigens: bij het vervangen van een manchet kunnen alle resterende ventielcomponenten opnieuw worden gebruikt en met de nieuwe manchet worden ingebouwd.

Eenvoudig geconstrueerd -> Doeltreffende toepassing

Slijtvaste afsluiters kunnen individueel, volgens uw specificaties worden geconfigureerd

Slijtvaste afsluiters van AKO zijn gebaseerd op een modulair systeem. Behuizing, aansluitingen en manchetmateriaal kunnen hierbij precies volgens de vereisten van de installatie en het transportgoed individueel worden samengesteld en garanderen zo de beste werkwijze die mogelijk is. Hierbij is een reeks behuizing- en aansluitmaterialen en alle belangrijke aansluituitvoeringen voor u beschikbaar. Bij de manchetmaterialen heeft u een ruime keuze uit robuuste en duurzame rubbervarianten. Inclusief speciale uitvoeringen voor de levensmiddelenbranche en geleidende manchetten voor het gebruik in Ex-zones.

Eén systeem = talloze mogelijkheden

Slijtvaste afsluiters - stuur ons uw specificaties!

Toegestane bestandsformaten: pdf, jpg, jpeg, png, tif, tiff, doc, docx, xls, xlsx, zip
Maximale totale grootte: 10.00 MB
Aantal geüploade bestanden: 0 / 10
Grootte van de geüploade bestanden: 0 Bytes / 10.00 MB

Informatie over gegevensbescherming vindt u hier: Verklaring betreffende gegevensbescherming

Met * gekenmerkte velden moeten ingevuld worden.

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie