AKO Informations Center

Slijtvrije afsluiters van AKO voor abrasief transportgoed

Slijtvrije afsluiters worden in de industrie over ingezet, waar in transportinstallaties problematisch en abrasief stortgoed wordt getransporteerd. Vanwege zijn constructie biedt deze robuuste afsluiteroplossing verschillende voordelen. Naast hun slijtageongevoelige eigenschap waarborgen ze niet alleen een doorstroming van de verschillende transportgoederen zonder versmalling, maar zijn bovendien ook zo geconstrueerd dat ze een perfect sluitbeeld hebben en op die manier de productstroom veilig afdichten. Dankzij hun eenvoudige en doeltreffende constructie kunnen ze op locatie snel en gemakkelijk worden gemonteerd en gedemonteerd. Daardoor kunnen ze ter plaatse worden gerepareerd en worden de uitvaltijden van de complete installatie geminimaliseerd.

Het belangrijkste pluspunt is echter dat bij deze slijtvrije afsluiters alleen de inwendig gemonteerde rubbermanchet en slechts kleine gedeelten van de vermogensaansluiting direct met het transportmateriaal in contact komen.
Als voor uw vereisten zelfs deze van staal, roestvrij staal, aluminium of POM geproduceerde aansluitgebieden een probleem vormen, dan kunt u deze zonder problemen bij enkele configuraties met een zogenaamde flensmanchet van natuurrubber uitvoeren - daardoor komen alleen het slijtvrije rubbermengsel van de manchet en de flensmanchet direct in contact met de productstroom.

Funktionsweise eines verschleißfreien Ventils von AKO

Slijtvrije afsluiters en hun werking

AKO Armaturen biedt een groot assortiment slijtvrije afsluiters op de markt. Dankzij de grote selectie is AKO in staat om de meest uiteenlopende branches en hun individuele behoeften af te dekken. Het functieprincipe van alle slijtvrije afsluiters is echter bij alle varianten hetzelfde: onafhankelijk of de afsluiter bijv. verticaal of horizontaal is ingebouwd, wordt de materiaalstroom door het comprimeren van de manchet gestopt. De besturing van dit sluitproces kan naar keuze met perslucht of hydraulisch gebeuren. Voor het openen wordt de perslucht onder druk of het medium weer afgelaten. Vanwege zijn elastische eigenschappen gaat de manchet dan weer automatisch open, keert terug naar zijn uitgangspositie en geeft de productstroom weer zonder versmalling vrij.
Dit proces wordt in de bovenstaande animatie nog eens geïllustreerd.

Wanneer u in uw bedrijf slijtvrije afsluiters wilt inzetten, neem dan contact op met onze experts over de geschikte configuratie of geef uw specificaties schriftelijk aan ons op. Wij geven u graag uitvoerig advies.

Slijtvrije afsluiters en hun toepassingen:

Hierna treft u een uittrekseltje aan van de branches waar slijtvrije afsluiters worden toegepast:

 • Cement- en bouwindustrie
  (grind, zand, cement, beton, gips en ander stortgoed)
 • Keramische industrie
  (slik en vaste stoffen)
 • Mijnbouwindustrie
  (kali, kaolin, e.a.)
 • Waterzuivering
  (bijv. bij de dosering en regeling van kalkmelk)
 • Gieterijen
  (kwartszand, hars-zandmengsels, e.a.)
 • Levensmiddelenindustrie
  (suiker, zouten, e.a.)

Deze zijn echter ook geschikt voor het gebruik in de meest uiteenlopende bedrijfswagens, silo's of weeg- en doseersystemen.

De constructie van slijtvrije afsluiters van AKO Armaturen

Voorbeeldafbeelding van de opbouw van slijtvrije afsluiters
Slijtvrije afsluiters hebben een eenvoudige opbouw en kunnen in vrijwel iedere installatie worden geïntegreerd

Slijtvrije afsluiters van AKO bestaan uit slechts weinig componenten:

 • De manchet
  Deze neemt de hoofdtaak waar binnen de afsluiter. Deze is verantwoordelijk voor het afsluiten en vrijgeven van de productstroom.
 • De afsluiterbehuizing
  Deze omgeeft de inwendige manchet volledig en biedt met zijn ellipsvorm ruimte voor de perslucht die nodig is voor het sluiten, en ook voor de lipvormig sluitende, knelmanchet.
 • De aansluitingen
  Deze zijn verkrijgbaar in verschillende, genormeerde uitvoeringen (bijv. flens, binnenschroefdraad, tankwagenflens, klemsteun, enz.) en materialen (staal, roestvrij staal, aluminium, POM, enz.). Daardoor kan de slijtvrije afsluiter in vrijwel iedere industriële installatie worden geïntegreerd.

Slijtvrije afsluiters hebben bovendien geen componenten die direct in de productstroom steken. Ze zijn vrijwel compleet ontworpen zonder dode ruimte. Daardoor wordt een belasting door versterkte slijtage of verhardingen doeltreffend tegengegaan.
Aangezien AKO Armaturen de grootste waarde hecht aan de kwaliteit van de manchetten en alle overige onderdelen, profiteren klanten van een zeer lange levenscyclus van alle componenten. Ook na zeer veel openings- en sluitprocessen stoppen en regelen slijtvrije afsluiters in de kortst mogelijke tijd het transportgoed snel, veilig en zonder problemen.

De uitvaltijden van de installatie door defecte of te onderhouden afsluiters worden daardoor doeltreffend geminimaliseerd.
Als een manchet door een verhoogde belasting moet worden vervangen, kan dit zonder problemen en snel op locatie worden opgelost. De vervanging kan zeer eenvoudig worden gerealiseerd en kan door eigen medewerkers in het bedrijf worden uitgevoerd. Vakmensen van externe servicebedrijven of speciaal gereedschap zijn hiervoor niet vereist. Ook alle overige componenten (bijv. behuizing en aansluiteenheden) kunnen met de nieuwe manchet gewoon weer in het leidingwerk worden ingebouwd.

De kern van slijtvrije afsluiters - de manchet

Juist bij het transport van abrasieve materialen speelt de kwaliteit van het composiet en de verwerking van de manchet een zeer belangrijke rol.
De slijtvrije manchet moet enerzijds over voldoende elasticiteit en weerstand voor de openings- en sluitprocessen beschikken en anderzijds over een hoge slijtvastheid. Want het is logisch dat harde, scherpe alsmede korrelvormige stoffen en stof meer slijtage veroorzaken dan vloeistoffen. Daarom gebruikt AKO in situaties waar abrasieve stoffen moeten worden geregeld of gestopt voor de manchetten een kwalitatieve zeer hoogwaardig composiet van natuurrubber.

Slijtvrije manchetten van AKO zijn opgebouwd in drie lagen:

 1. Manchetmantel
  De buitenzijde van de manchet waar perslucht of medium op inwerkt
 2. Speciale weefselversterking in de manchet
  Deze zorgt voor een langere levensduur; ook bij de hoogste belasting
 3. Manchetziel
  Deze is de binnenzijde van de manchet die in contact komt met het transportproduct. Daarom is deze extreem slijtvast gevormd

Naast natuurrubber gebruiken wij - afgestemd op de toepassing - bij de productie ook EPDM, een synthetisch rubber, alsmede silicone en andere elastomeren. Onze adviseurs helpen u graag verder bij het zoeken naar de juiste componenten:

Slijtvrije afsluiters werken met speciale, slijtvrije manchetten
Slijtvrije afsluiters gebruiken speciale manchetten met robuuste rubbermengsels

Vertel ons uw vereisten voor slijtvrije afsluiters

Toegestane bestandsformaten: pdf, jpg, jpeg, png, tif, tiff, doc, docx, xls, xlsx, zip
Maximale totale grootte: 10.00 MB
Aantal geüploade bestanden: 0 / 10
Grootte van de geüploade bestanden: 0 Bytes / 10.00 MB

Informatie over gegevensbescherming vindt u hier: Verklaring betreffende gegevensbescherming

Met * gekenmerkte velden moeten ingevuld worden.

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie