AKO Informations Center

Verstoppingsvrije kleppen en hun toepassingen

Verstoppingsvrije kleppen worden in velen industrieën ingezet. Niet iedere stof of elk materiaal dat door industriële leidingwerken wordt getransporteerd, kan namelijk zonder het gevaar op verstopping worden geregeld of geblokkeerd.
Vele vaste stoffen hebben door de versmalling van conventionele kleppen de neiging tot verstoppen of het vormen van bruggen bij het blokkeren van de productstroming (bijv. deksels, membraanventielen of kranen met schuine klepzitting). Juist het gebied meteen aan de klep is hierbij zeer gevoelig, omdat daar het contactvlak met het leidingwerk en zijn componenten het grootste is. Als er nu voor de verkeerde klep wordt gekozen, kan de leiding verstoppen. Deze verstopping kan alleen door handmatig ingrijpen in het systeem worden verholpen.
Speciale verstoppingsvrije kleppen zijn op een wijze geconstrueerd dat het voor het transportmedium vrijwel onmogelijk wordt gemaakt, zich met delen van de kleparmatuur onoplosbaar te verbinden of te verkanten. Evt. optredende verstoppingen laten zelfstandig los bij een klep die voor een verstoppingsvrij transport is gedimensioneerd. Dan ontstaat er geen storing in de productstroming.

Voorbeelden van toepassingsgebieden en stoffen:

  • Bij het regelen of blokkeren van stoffen die de neiging hebben tot het vormen van bruggen.
  • Bij het stoppen of doseren van stoffen die vanwege hun vorm of structuur de neiging hebben om te blijven vastzitten.
  • Bij suspensies die bij langere sluittijden van de klep de neiging hebben tot verharding.
  • Bij zeer viskeuze vloeistoffen die de neiging hebben zich op de klep af te zetten.

Verstoppingsvrije klep (animatie)

Dankzij hun unieke constructie zijn verstoppingsvrije kleppen ongevoelig voor de vorming van bruggen, verharding en aanhechting van het transportmedium.

Functieprincipe van verstoppingsvrije kleppen

Verstoppingsvrije kleppen zorgen ervoor dat bij het mogelijk verstoppen van een aangesloten klep bij het openen of regelen stoffen autonoom en zonder resten van de klep loslaten en zo zonder problemen verder worden getransporteerd. Een typische verstoppingsvrije klep is bijvoorbeeld een pneumatische knelafsluiter. Bij dit type afsluiter wordt een inwendige rubberslang – ook manchet genoemd – door middel van perslucht of medium gesloten. De speciale constructie van de rubbermanchet zorgt ervoor dat het sluitproces uitsluitend leidt tot een lipvormig sluitbeeld en dat zo 100% afsluiten is gewaarborgd. Bovendien zorgt een drukverschil van doorgaans twee bar boven de bedrijfsdruk voor een betrouwbare en duurzame blokkering van de productstroming.

Juist bij alle typen vaste stoffen en suspensies die met langere sluittijden worden gestopt, is het belangrijk om verstoppingsvrije kleppen in te zetten. In het gebied van de klep kunnen anders in grotere mate verhardingen of aanhechtingen aan de manchet optreden (zie afb. 1).
Bij het daaropvolgende openingsproces wordt duidelijk, waarom juist knelafsluiters het beste als verstoppingsvrije klep kunnen worden ingezet. Om de klep te openen, wordt de perslucht afgelaten gaat de tot op dat moment gesloten manchet langzaam open. Hierbij trekt deze zich weer in zijn uitgangspositie terug en verkleint daarbij op natuurlijke wijze zijn oppervlakte. Door de verandering van de oppervlakte ontstaat spanning tussen het rubber van de manchet en het vasthechtende transportgoed. Deze spanning lost de verhardingen aan de klep op. Het medium wordt dan, zoals gewoonlijk, verder getransporteerd.

Voldoen verstoppingsvrije kleppen aan de vereisten van uw applicatie resp. toepassing?

Een mail met gegevens over uw installatie en het transportmedium is voldoende. Het AKO Sales- & Supportteam informeert u dan graag over de mogelijke uitvoeringen voor uw systeem - kosteloos en vrijblijvend! Naar het contactformulier

Afb. 1: Het problematische gebied bij gangbare kleppen - dat is niet het geval bij een verstoppingsvrije klep
Afb. 1: Het problematische gebied bij gangbare kleppen - dat is niet het geval bij een verstoppingsvrije klep

De voordelen van verstoppingsvrije kleppen van AKO Armaturen

Verstoppingsvrije kleppen van AKO Armaturen bieden een grote reeks voordelen in vergelijking met gangbare regelkleppen en afsluiters.

1. Glad oppervlak van de binnenzijde van de manchet voorkomt aanhechtingen

De manchetten van de verstoppingsvrije kleppen hebben een zeer glad oppervlak in het gebied van de ziel (“Ziel” wordt het inwendige deel van een manchet genoemd dat in contact komt met het product), die in geopende kleptoestand vrijwel geen aanhechtingspunten/wrijving biedt. De constructie zonder dode ruimte van de volledige klep voorkomt bovendien dat het transportmedium zich kan afzetten in de holle ruimte buiten de productstroming.

2. Oplossing van mogelijke verhardingen door verandering van de oppervlakte

De toename (zie afb. 2) resp. afname (zie afb. 3) van de oppervlakte van de manchet bij het openen en sluiten van de klep. De daarmee gepaard gaande spanningsopbouw tussen ziel en verhard medium en het daaruit resulterende loslaten van de mogelijke aanhechtingen.

3. Omvangrijk modulair systeem

Verstoppingsvrije kleppen van AKO Armaturen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringsvarianten en kunnen, dankzij een intuïtief modulair systeem, individueel aan uw vereisten ten aanzien van het systeem en het transportmedium worden geconfigureerd.
Van de keuze van de behuizing en de aansluitmaterialen, via de kwaliteit van het elastomeer van de manchet die in contact komt met het product, tot en met de aansluituitvoeringen kan de klep zo vrij volgens uw wensen worden samengesteld.

4. Eenvoudig onderhoud en rendabel gebruik

Een verstoppingsvrije klep in de uitvoering als pneumatisch gestuurde knelafsluiter is een eenvoudig te onderhouden klep die u planningszekerheid biedt ten aanzien van de levensduur van de ingezette klep in uw industriële installatie. De klep kan in enkele minuten uit het leidingwerk worden gedemonteerd, onderhouden en weer worden ingebouwd.
Bovendien kan uw onderhoudsteam op locatie - geheel zonder speciaal gereedschap - de inwendige rubbermanchet compleet, zelfstandig vervangen. Daardoor worden de kosten en de uitvaltijd tot een minimum verlaagd.

Afb. 2: Uitzetting van de oppervlakte bij het sluiten van de verstoppingsvrije klep
Afb. 2: Uitzetting van de oppervlakte bij het sluiten van de verstoppingsvrije klep
Afb. 3: Vermindering van de oppervlakte bij het openen van de verstoppingsvrije klep
Afb. 3: Vermindering van de oppervlakte bij het openen van de verstoppingsvrije klep

Verstoppingsvrije kleppen zijn onderhoudsarm en rendabel

Verstoppingsvrije kleppen – ongeacht in welke uitvoering en configuratie – zijn zeer onderhoudsarme kleppen, omdat ze een zeer lange levensduur hebben. Bij verhoogde slijtage hoeft alleen de inwendige manchet te worden vervangen. De onderhoudscycli variëren hierbij afhankelijk van het gebruikte manchetmateriaal en het transportmedium. Als er een onderhoudsbeurt nodig is, kan de vervanging van de rubbermanchet zonder lange uitvaltijden van de installatie en in eigen regie worden uitgevoerd. Vervangingsmanchetten zijn voor iedere nominale breedte en uitvoering zonder lange levertijden verkrijgbaar. Een geschikte videohandleiding voor de vervanging van de manchet bij verstoppingsvrije kleppen heeft AKO hier voor u beschikbaar.

Heeft u belangstelling voor een oplossing met verstoppingsvrije kleppen?

Of heeft u momenteel zelfs problemen met verstoppingsgevoelige kleppen in uw installatie? Neem contact met ons op en ons team van adviseurs zal dan samen met u de ideale verstoppingsvrije klepuitvoering voor uw vereisten configureren. Dankzij de jarenlange geschiedenis van de onderneming en de continue doorontwikkeling van de aangeboden klepuitvoeringen is AKO Armaturen & Separationstechnik GmbH opgeklommen tot marktleider in pneumatisch en mechanisch aangedreven kleppen. Het grote aantal verstoppingsvrije kleppen en manchetten dat af fabriek beschikbaar is, maakt een snelle afwikkeling van uw bestelling mogelijk.

Vraag uw verstoppingsvrije klep bij ons Sales- & Supportteam aan:

Toegestane bestandsformaten: pdf, jpg, jpeg, png, tif, tiff, doc, docx, xls, xlsx, zip
Maximale totale grootte: 10.00 MB
Aantal geüploade bestanden: 0 / 10
Grootte van de geüploade bestanden: 0 Bytes / 10.00 MB

Informatie over gegevensbescherming vindt u hier: Verklaring betreffende gegevensbescherming

Met * gekenmerkte velden moeten ingevuld worden.

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie