AKO Informations Center
Kies uit de volgende talen:

Zachtdichtende kleppen - De universele genieën voor vaste stoffen en suspensies

Zachtdichtende kleppen worden in vele industrietakken ingezet waar producten worden geproduceerd of verwerkt, waarvan het transport door conventionele, industriële kleppen vanwege hun gesteldheid problemen kan veroorzaken. Daarbij hoort vrijwel al het stortgoed, zoals poeder, stof, pellets, kunststoffen en andere granulaten, maar ook verontreinigde vloeistoffen en suspensies met bijzondere eigenschappen, bijvoorbeeld taaivloeibare levensmiddelen of zeer viskeuze producten die snel kunnen verharden of vastkleven.

Voor de optimale besturing van dit transportgoed worden zachtdichtende kleppen - zogenaamde knelafsluiters - gebruikt. Individueel afgestemd op het toepassingsgebied zijn deze bijv. in de kunststofindustrie, in de cement-, bouw- en chemische industrie, maar ook bij milieutechnische installaties en de verwerking van levensmiddelen inzetbaar.

Zachtdichtende klep (animatie van het functieprincipe)

Het functieprincipe van zachtdichtende kleppen is net zo eenvoudig als doeltreffend. Deze animatie geeft inzicht in de opbouw en het openings- resp. sluitproces van de klep.

Hoe werken zachtdichtende kleppen?

Het constructieprincipe van zachtdichtende kleppen is snel en eenvoudig uit te leggen:
een gesloten behuizing omgeeft een manchet van rubber die door middel van verschillende aansluituitvoeringen stevig met de behuizing wordt vastgeschroefd. De centrale functie wordt door de inwendige manchet vervuld, een rubberslang, die, afhankelijk van het te transporteren product, van verschillende elastomeren is gemaakt en met verschillende productiemethoden wordt geproduceerd. Dat kan een synthetisch rubber zijn, zoals EPDM, of natuurrubber, maar bijv. ook silicone. Daarbij bepalen de kwaliteit van het elastomeer, het toepassingsgebied en het te stoppen resp. te regelen transportmedium de levensduur van de rubbermanchet.

Hoe specifieker de uitvoering van de klep en de manchet voor een toepassing werd gekozen, des te geringer zijn de uitvaltijden in een transportinstallatie en de kosten voor de instandhouding. Vanwege hun speciale werkwijze hebben zachtdichtende kleppen geen mechanische regelelementen die direct in contact komen met het product, zoals afsluitkleppen of schuiven. Ook in installaties met abrasieve transportmedia kunnen zachtdichtende kleppen worden ingebouwd, want speciaal voor deze complexe en problematische vereisten zijn de zelfontwikkelde en slijtvaste slangmanchetten verkrijgbaar.

Zachtdichtende klep in geopende toestand
Zachtdichtende klep in geopende toestand
Zachtdichtende klep in gesloten toestand
Zachtdichtende klep in gesloten toestand

Zachtdichtende kleppen werken pneumatisch of mechanisch

Pneumatisch zachtdichtende kleppen

Bij pneumatische kleppen wordt van buitenaf ofwel een vloeistof of perslucht naar de behuizing gevoerd om de ingebouwde rubbermanchet te sluiten. Daarbij wordt de manchet door de ontstane overdruk resp. het drukverschil lipvormig gecomprimeerd en onderbreekt of regelt dan betrouwbaar de doorstroming van het transportgoed.

Pneumatisch zachtdichtende klep van AKO
Pneumatisch zachtdichtende klep van AKO

Mechanisch zachtdichtende kleppen

De mechanische varianten werken op dezelfde manier. Hier wordt de manchet echter door verschillende aandrijvingen of handmatig door middel van een handwiel gesloten en geopend. Bij de laatste duurt dit proces natuurlijk langer.

Mechanisch zachtdichtende klep van AKO
Mechanisch zachtdichtende klep van AKO

Voordelen van zachtdichtende kleppen


Zachtdichtende kleppen overtuigen vooral door kwalitatief belangrijke voordelen ten opzichte van andere afsluiters:

  • deze waarborgen een vrije doorstroming van transportmedia zonder wrijvingsverliezen;
  • kunnen zonder problemen tot automatisch bestuurde systemen worden samengevoegd; en
  • hebben slechts een gering eigen gewicht.

Alleen de kern van een zachtdichtende klep, de rubbermanchet, moet volgens bepaalde intervallen worden vervangen. De vervanging kan echter snel en ongecompliceerd worden uitgevoerd, zodat de installatie niet te maken krijgt met langere uitvaltijden. de kosten voor de manchetten betalen zich echter zeer snel terug door de betrouwbare werkwijze en de duurzame behuizingconstructie van de zachtdichtende kleppen. De bestaande behuizing kan bij de vervanging van een manchet overigens aansluitend met een nieuwe manchet weer worden ingebouwd.

Vraag het de specialisten voor zachtdichtende kleppen

Neem eenvoudigweg contact op met ons Sales- & Supportteam om de perfecte zachtdichtende klep te vinden voor uw vereisten. Wij bepalen samen met u de mogelijke uitvoeringsvarianten, stellen de ideale klep voor u samen en leveren deze op het door u gewenste adres.

Dankzij onze dochtermaatschappijen in Frankrijk en Engeland, alsmede 30 andere vertegenwoordigingen in het buitenland, zijn wij in staat om uw aanvraag wereldwijd uit te voeren en uw kleppen op iedere gewenste locatie te leveren. Met ruim 30 jaar ervaring op de markt van zachtdichtende kleppen, heeft u met AKO de perfecte contactpersoon voor uw klepoplossing gevonden.

Vraag uw individuele zachtdichtende klep aan bij AKO.

Toegestane bestandsformaten: pdf, jpg, jpeg, png, tif, tiff, doc, docx, xls, xlsx, zip
Maximale totale grootte: 10.00 MB
Aantal geüploade bestanden: 0 / 10
Grootte van de geüploade bestanden: 0 Bytes / 10.00 MB

Informatie over gegevensbescherming vindt u hier: Verklaring betreffende gegevensbescherming

Met * gekenmerkte velden moeten ingevuld worden.

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie