AKO Informations Center

Waarom slangafsluiters van AKO?

Profiteer van de prestaties van de wereldmarktleider

3D-betonprinten met behulp van de slangafsluiter van de serie VMP van AKO

AKO stelt slangafsluiter voor prototypes van een robot voor 3D-betonprinten ter beschikking. De afsluiter van de serie VMP, in de nominale maat DN 25, werd met een anti-abrasieve manchet geleverd om een lange en betrouwbare gebruiksduur te waarborgen. Bovendien werd aan de slangafsluiter een veiligheidsschakeling gemonteerd, die bij de uitval van perslucht de afsluiter nog steeds gesloten houdt.

De printrobot met ingebouwde slangafsluiter van AKO werkt met een eersteklas beton dat met additieven in de orde van grootte van 0,3 mm – 1 mm is aangevuld. Daarbij wordt bij dit abrasieve medium een slijtvaste manchet in de slangafsluiter ingezet, die is gemaakt van efficiënt natuurrubber.

De wereldwijd eerste 3D-betonprintrobot bevindt zich sinds circa twee jaar in de ontwikkelingsfase en dient einde 2018 bedrijfsklaar op de markt te worden gebracht. Met behulp van de printrobot – samen met de slangafsluiter van AKO – dienen na de marktintroductie talrijke betonelementen direct op locatie te worden geproduceerd. Van kleine geprefabriceerde betononderdelen tot en met elementen voor de gevelbekleding dient de 3D-printer dan op aanwijzing te kunnen produceren.

Manshoog en met een zesassige arm die op een soort portaalkraan is gemonteerd, dient de 3D-printrobot in staat te zijn om flexibel en snel de aan hem opgedragen taken af te handelen. Hierbij wordt het beton door een spuitmondstuk (diameter: ca. 10 mm) door pendelbewegingen op de juiste maat gespoten en kan zo laag voor laag de gewenste vorm of het gewenste driedimensionale object "printen". De ingebouwde slangafsluiter van AKO van de serie VMP is daarbij vóór de spuitkop geschakeld en zorgt zo voor de juiste dosering en een betrouwbaar stoppen en vrijgeven van het eersteklas beton. Dankzij de ingebouwde, slijtvaste manchet is de slangafsluiter ongevoelig voor de abrasieve eigenschappen van het met toeslagstoffen aangevulde beton.


Gebruikt u een vergelijkbare toepassing?
Wij adviseren u graag over het inzetten van slangafsluiters!

 

Pas na voorafgaande tests met een afsluiter met luchtbediende cilinders ontstonden er bedenkingen over de veiligheid. Er was namelijk geen betrouwbare manier om een eventueel optredende overdruk in het systeem veilig en zonder schades te kunnen afleiden, omdat de overdruk de luchtbediende cilinders niet meer bestuurbaar zou maken.

Vervolgens werden er vele alternatieven overwogen en werd definitief gekozen voor de nu ingebouwde slangafsluiter van de serie VMP van AKO. Door het aflaten van de perslucht uit de slangafsluiter kan de overdruk ongehinderd uit het systeem ontsnappen zonder componenten te beschadigen en onbruikbaar te maken. Als de druk tot een gevaarlijk niveau stijgt, kan deze automatisch via de slangafsluiter ontsnappen, omdat deze zich vanaf een bepaald drukverschil autonoom opent. Een ander pluspunt was de gewichtsverlaging die door het inbouwen van een slangafsluiter kon worden bereikt. Terwijl het totale gewicht voor de oude regelarmatuur nog meer dan 40 kilogram was, is deze nu met de VMP-slangafsluiter nog slechts 500 gram. Daardoor kon de fabrikant op dit gebied meer dan 98% aan gewicht besparen.

De onderzoeksingenieur van het project:

  "Wij zijn zeer tevreden met de ingebouwde slangafsluiter en zijn bijzonder onder de indruk van de productvariëteit van AKO. Het is goed om te weten dat het proces in de toekomst schaalbaar is, wanneer wij grotere afsluiters nodig hebben. "

Slangafsluiter VMP025.03XK.72 in 3D-printen/Contour Crafting

Vereisten:

 • Slijtvaste en onderhoudsarme afsluiter.
 • Drastische gewichtsverlaging in vergelijking met de eerdere afsluiter.
 • Veilig aflaten van ongewenste overdruk binnen het systeem.
 • Afsluiter moet bij persluchtdaling/-uitval nog steeds gesloten blijven.

Bereikte doelen:

 • De gebruikte, slijtagearme manchet van natuurrubber waarborgt een lange levensduur en minimale onderhoudswerkzaamheden.
 • > 98% gewichtsverlaging in vergelijking met het eerdere model.
  Eerdere afsluiter: 40 kg
  Slangafsluiter: 500 g
 • Slangafsluiter gaat automatisch open, wanneer de kritische bedrijfsdruk wordt bereikt (te hoog drukverschil).
 • Veiligheidsschakeling gemonteerd om bij ongewenste persluchtuitval/-daling de slangafsluiter gesloten te houden.

Medium:
Betonmelk,
eersteklas beton

Korrelgrootte:
0,3 mm - 1,0 mm

Procestemperatuur:
Omgevingstemperatuur

Normale stand:
Gesloten

Extra optie:
Veiligheidsschakeling

Afsluiterconfiguratie:
Nominale maat: DN 25
Serie: VMP
Behuizing: POM, zwart
Aansluitingen: Binnendraad, POM, zwart
Manchet: Natuurrubber

Afsluiterbenaming:
VMP025.03XK.72

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie