AKO Informations Center
Kies uit de volgende talen:

Waarom slangafsluiters van AKO?

Profiteer van de prestaties van de wereldmarktleider

Grote particuliere wijnkelder zet meer dan 70 slangafsluiters in nieuwe productie-installatie in

Een van de grootste Duitse particuliere wijnkelders kiest bij de ontwikkeling van zijn nieuwe productie-installatie voor de betrouwbaarheid en veelzijdigheid van de slangafsluiters van AKO Armaturen. Met de medio 2019 in gebruik genomen installatie verdubbelt de wijnkelder zijn productievolume tot dan toe tot 25.000 hectoliter. Er worden meer dan 70 slangafsluiters van de serie VF ingezet met een speciale manchet van natuurrubber dat geschikt is voor levensmiddelen.

De traditionele onderneming die ruim 200 hectare aan wijnoppervlakte beheert en sinds de oprichting in de afgelopen eeuw in handen is van de familie, heeft in 2019 een compleet nieuwe productie-installatie in gebruik genomen. Deze dient de noodzakelijke productiecapaciteit van de eigen wijnen veilig te stellen voor de komende jaren.

Een belangrijke component van de volledige productie-installatie vormen de slangafsluiters van de serie VF van AKO Armaturen. De ruim 70 ingebouwde slangafsluiters in nominale maat 100 zijn daarbij over het complete productieproces verdeeld en voeren hun taak uit bij het transport van geplette druiven (pulp genoemd) en van de na de fermentatie en persen ontstane most alsmede het produceren (voor het bottelen voorbereiden) van wijn.


Heeft u een vergelijkbare toepassing?
Wij adviseren u graag over de talrijke toepassingsmogelijkheden van onze slangafsluiters

 

Aangezien de ingebouwde slangafsluiters in contact komen met levensmiddelen moeten de componenten van de afsluiters daarvoor geschikt. Bij slangafsluiters van AKO Armaturen komen daarbij maximaal twee componenten in direct contact met het medium: de inwendige manchet alsmede de binnenzijden van de ingebouwde leidingverbindingen. Voor beide componenten werd een materiaal gekozen dat is toegelaten voor levensmiddelen: bij de manchetten gaat het om een natuurrubbermengsel dat geschikt is voor levensmiddelen, en bij de flensbinnenzijde is dat roestvrij staal.
Op enkele posities zijn de slangafsluiters uitgerust met aanvullende snelontluchters om de manchet, indien nodig, nog sneller zonder versmalling te kunnen openen.

„Wij wilden de beste oplossing. Vervolgens heeft onze installatiebouwer slangafsluiters van AKO aanbevolen.“

Het is bekend dat de wijnproductie een seizoensbedrijf is. Zo draait de complete installatie in vier tot zes weken tijdens de wijnoogst op hoge toeren en verwerkt gedurende deze periode tot en met 2,5 mln. liter. Uitval vanwege onbetrouwbare installatiecomponenten moet daarbij natuurlijk worden vermeden. Daarom heeft de wijnkelder reeds in de planningsfase zeer veel waarde gehecht aan kwalitatief hoogwaardige en daardoor betrouwbare producten en componenten. Daarom adviseerde de betreffende installatiebouwer om de installatie met de afsluitertechniek van AKO Armaturen uit te rusten.

De eerste ervaringen met slangafsluiters deed de wijnkelder reeds op met de vorige installatie. Ze waren echter niet tevreden over de levensduur van de manchet van de toenmalige fabrikant. Na de eerste tests met de nieuwe slangafsluiters van AKO Armaturen waren de verantwoordelijken reeds in een vroeg stadium enthousiast.

„In de installatie en onder de heersende omstandigheden zullen
de afsluiters beslist 20 jaar zonder probleem hun werk verrichten.
Dat noem ik een echte Fit & Forget-oplossing!“

De betrouwbaarheid van de installatiecomponent wordt echter niet alleen tijdens de vier tot zes weken durende wijnoogst getest. Niet minder belangrijk is ook de tijd, waarin er niet met de installatie wordt gewerkt. Gedurende een groot deel van het jaar staat deze namelijk stil. In deze periode mogen er evenmin schades aan de installatiecomponenten ontstaan, zodat ze in de komende wijnoogstperiode weer betrouwbaar functioneren.
Voor de ingebouwde luchtbediende slangafsluiters vormt deze terugkerende wisseling van lange inactiviteit naar kortstondig intensief gebruik geen enkel probleem. Daaraan levert de ideale voorbereiding van de exploitant beslist ook een bijdrage. De leidingen worden na het einde van de wijnoogst namelijk zeer nauwkeurig gespoeld en alle afsluiters worden volledig ontlucht. Daardoor staan de inwendig ingebouwde manchetten als belangrijkste slangafsluitercomponenten onbelast in hun uitgangspositie en kunnen daar zonder schade blijven, totdat deze weer in gebruik worden genomen.

Ook de verantwoordelijke installatiebouwer toont zich tevreden en heeft voor 2021 reeds een volgend groot project in de planning staan:

„Wij hebben een volgende opdracht ontvangen voor een installatie met een capaciteit van 7 mln. liter.
Hierin zullen wij dan ca. 140 tot 160 slangafsluiters inbouwen.“

Slangafsluiter als regelarmatuur in particuliere wijnkelder
Wijnkelder regelt wijntransport met slangafsluiters
Slangafsluiters sturen mediastroom bij wijnboer
Slangafsluiter op het hoogste punt in de grote installatie van de wijnproducent
Ook op ontoegankelijke plaatsen functioneren slangafsluiters betrouwbaar
Meer dan 25.000 hectoliter wordt door slangafsluiters geregeld
Met een drukverschil van 2 bar wordt de pulp veilig en dicht afgesloten door de ingebouwde manchet van de slangafsluiter
Als er een drukverschil van minder dan 2 bar op de manchet wordt toegepast, is een dosering door de slangafsluiter ook mogelijk
De manchet als kwintessens van een slangafsluiter zorgt voor een volledig vrije productstroom – zonder versmallingen of zonder componenten die in de directe productstroom staan
Dankzij de componenten die geschikt zijn voor levensmiddelen, worden slangafsluiters ingezet in het volledige productieproces
Afzonderlijke, enkele aansturing of geautomatiseerde groepsbesturingen vormen geen probleem voor slangafsluiters
Slangafsluiters van de serie VF in DN 100 regelen productie van wijn in wijnkelder

Vereisten:

  • Veilig en betrouwbaar afsluiten en regelen van de productiestroom
  • Voor levensmiddelen geschikte afsluitercomponenten
  • Snelle reactietijden van de ingebouwde afsluiters

Bereikte doelen:

  • Met de slangafsluiters van de serie VF werden jarenlang beproefde slangafsluitervarianten ingebouwd, die gedurende jaren een storings- en onderhoudsvrij bedrijf garanderen.
  • Er werden speciale levensmiddelenconforme rubbermanchetten in 02X-kwaliteit ingebouwd. Bovendien zijn de binnenzijden van de ingebouwde flenzen van een roestvrijstalen bus voorzien. Daardoor zijn alle componenten die met wijn of pulp in contact komen, geschikt voor het bedrijf in Food & Beverage-installaties.
  • Op enkele punten zijn snellere openingstijden van de ingebouwde afsluiters vereist. Daarom werden de betreffende slangafsluiters met extra snelontluchtingskleppen uitgebreid.

Medium:
Pulp, most, wijn

Procestemperatuur:
Ca. 15 – 25 °C

Aantal ingebouwde slangafsluiters:
Ca. 70

Normale stand:
Geopend

Bedrijfsduur per jaar:
4 – 6 weken

Openings- en sluitcycli:
Tot en met 200 per slangafsluiter
(tijdens de wijnoogst)

Drukverschil:
Ca. 2 bar

Afsluiterconfiguratie:
Nominale maat: DN 100
Serie: VF
Behuizing: Roestvrij staal
Aansluitingen: Flenzen van aluminium met roestvrijstalen bussen (geschikt voor levensmiddelen)
Manchet: Natuurrubber, levensmiddelenkwaliteit, licht

Toebehorencomponenten:
Snelontluchtingsklep [EN]
(aan enkele afsluiters)

Afsluiterbenaming:
VF100.02X.35.30LA

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie