AKO Informations Center

Waarom slangafsluiters van AKO?

Profiteer van de prestaties van de wereldmarktleider

Slangafsluiters regelen kiezelgoer voor bierfiltratie in brouwerij

Slangafsluiters van de serie VMC met flensaansluiting van AKO Armaturen worden in de brouwerij gebruikt voor het regelen van kiezelgoer voor de bierfiltratie. Afsluiters in DN 80 en DN 100 besturen daarbij de kiezelgoerstroom van de aanlevering via de silo's tot en met de eigenlijke filterinstallatie.

Kiezelgoer (ook bergmeel of kiezelgruis, diatomeeënaarde of celite genoemd) wordt aansluitend op het brouwproces gebruikt voor de filtratie van gistcellen en vertroebelingsstoffen.

Daarbij wordt bij de diepe filtratie kiezelgoer gemengd met water en op cellulosedoeken opgezwollen – zo ontstaat de zogenaamde filterkoek, waardoor het bier stroomt. Er wordt regelmatig meer kiezelgoer toegevoegd, zodat de filterkoek tijdens de filtratie niet volledig met de uitgefilterde stoffen vastplakt. Deze bouwt nieuwe filterlagen op en zorgt daardoor voor een onbelemmerde doorstroming van het bier.

De taak van de slangafsluiters van AKO begint al met de aanlevering van de kiezelaarde. Door middel van een vacuümleiding wordt het aangeleverde kiezelgoer uit de silovrachtwagen gezogen en naar grote, vaste silo's geleid. Vanaf hier zorgen slangafsluiters met flensaansluiting van AKO voor de naadloze verdeling naar de afzonderlijke filterinstallaties. Hierbij worden de inwendig ingebouwde, levensmiddelenconforme manchetten zeer verschillend belast. Enkele afsluiters worden met ca. 15 openings- en sluitcycli per dag aangestuurd; andere met slechts ca. 20 cycli per week.


Werkt u in de brouwerijbranche?
Onze slangafsluiters zijn ook geschikt voor uw toepassing!

 

Aangezien de brouwerij 24/7 produceert, was het voor de exploitant zeer belangrijk om met de slangafsluiters van AKO Armaturen betrouwbare en duurzame componenten in het brouwsysteem te integreren. Dankzij de eenvoudige constructie van de slangafsluiters met slechts drie componenten, het ongecompliceerde en snelle onderhoud, en de in-place reinigings- en sterilisatiemogelijkheden kon AKO aan deze wensen voldoen.

Om bij de uitval van perslucht de afsluiters verder gesloten te kunnen houden, werden aanvullende veiligheidsschakelingen in de installatie geïntegreerd, die het slangafsluiters, ondanks de ontbrekende persluchttoevoer, belemmeren om te openen. De veiligheidsschakelingen werden in dat geval evenmin rechtstreeks aan de slangafsluiter gemonteerd, maar op een centraal punt verzameld en aangestuurd.

De exploitant van de installatie toont zich zeer tevreden met de slangafsluiters van AKO Armaturen. De afsluiters overtuigen met snelle openings- & sluittijden en met een doorstroming zonder versmalling. Bovendien werd door het gebruik van slangafsluiters (in vergelijking met de gewoonlijk toegepaste afsluitertypes, zoals afsluitkleppen of schuiven) het risico van een verstopping binnenin de afsluiter geminimaliseerd.

Slangafsluiters VMC80.02X.50T.50 & VMC100.02X.50T.50 regelen kiezelgoer voor bierfiltratie

Vereisten:

  • Betrouwbare, duurzame en voor verstopping ongevoelige afsluiteroplossing.
  • In-place reinigingsprocessen moeten kunnen worden toegepast.
  • Fail-Safe-oplossing bij uitval van perslucht.

Bereikte doelen:

  • Ingebouwde manchet van natuurrubber in levensmiddelenkwaliteit en behuizingen en aansluitingen van roestvrij staal waarborgen een lange levensduur zonder onderhoudsbeurten. Door verstopping veroorzaakte uitval werd volgens de installatie-exploitant aanzienlijk geminimaliseerd.
  • Slangafsluiters van AKO zijn conform de gebruikelijke procedures SIP en CIP (en gedeeltelijk RIP).
  • Er werden veiligheidsschakelingen in de installatie geïntegreerd. Deze werden niet direct aan de afsluiters aangebracht, maar centraal op één punt verzameld en van daaruit aangestuurd.

Medium:
Kiezelgoer
(Filterstof voor bierfiltratie)

Procestemperatuur:
Omgevingstemperatuur

Openings- en sluitcycli:
Afhankelijk van de afsluiter:
Tussen 15x per dag - 20x per week
Installatie is 24/7 in bedrijf

Bedrijfsdruk:
Vacuüm (500 mbar)

Inbouwpositie:
Horizontaal en verticaal

Afsluiterconfiguratie:
Nominale maat: DN 80 en DN 100
Serie: VMC
Behuizing: Roestvrij staal 1.4408
Aansluitingen: Flensaansluiting, roestvrij staal 1.4404/AISI 316L
Manchet: Natuurrubber, levensmiddelenkwaliteit, licht

Extra optie:
AKOVAC-vacuümeenheid
Veiligheidsschakeling

Afsluiterbenaming:
VMC80.02X.50F.50
VMC100.02X.50F.50

Wereldwijde marktleider

39jaar familiebedrijf

600nieuwe klanten per jaar

20.000klanten werelswijd

Unieke leveringsbelofte

< 0,2 %reclamaties

> 99 %klanttevredenheid

30dealers wereldwijd

Het grootste productassortiment

10.000slangafsluitervarianten

2.500varianten door het magazijn leverbaar

100.000verkochte eenheden per jaar

Uitgebreide services

80CAD-formaten

32Montage- & animatievideo´s

16talige documentatie